Cilt: 9 Sayı: 17, 28.12.2022

Yıl: 2022

Makaleler

Toros Üniversitesi IISBF Sosyal Bilimler Dergisi sosyal ve beşeri bilimler alanında özgün ve nitelikli çalışmaları bilimsel bir yaklaşımla ele almak amacıyla yayımlanan uluslararası diğer indekslerde taranan hakemli bir dergidir. Dergi Haziran ve Aralık sayısı olmak üzere yılda iki defa düzenli olarak yayınlanmaktadır. Sosyal Bilimler Dergisinde yayımlanan yazıların bilimsel ve hukuki sorumluluğu, yazarlarına aittir. Yayınlanan yazıların bütün yayın hakları Toros Üniversitesi’ne ait olup yayıncının izni olmadan kısmen veya tamamen basılamaz, çoğaltılamaz veya elektronik ortama taşınamaz. 

Toros Üniversitesi İİSBF Sosyal Bilimler Dergisi’de,  sosyal bilimlerle (iktisat, isletme, maliye, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, tarih, psikoloji, felsefe vb.) alakalı konularda özgün ve nitelikli bilimsel çalışmalara  yer verilmektedir. 

Başlık Times New Roman 12 punto yazılmalıdır. Makalenin başında, konuyu kısa ve öz biçimde ifade eden ve en fazla 300 kelimeden oluşan Türkçe ve İngilizce özet (Abstract) bulunmalıdır. Özetin altında bir satır boşluk bırakılarak, en az 3, en çok 5 sözcükten oluşan anahtar kelimeler verilmelidir. Özet metni 9 punto, 1 satır aralığıyla yazılmalıdır. Özet metinleri Times New Roman 9 punto sağ ve soldan 1cm. içten yazılmalıdır. Makalenin başında, konuyu kısa ve öz biçimde ifade eden ve en fazla 300 kelimeden oluşan Türkçe ve İngilizce özet  (Abstract) bulunmalıdır. Özetin altında bir satır boşluk bırakılarak, en az 3, en çok 5 sözcükten oluşan anahtar kelimeler verilmelidir. Özet metni 9 punto, 1 satır aralığıyla yazılmalıdır. Özet metinleri sağ ve soldan 1cm. içten yazılmalıdır. Makalenin başında, konuyu kısa ve öz biçimde ifade eden ve en fazla 150 kelimeden oluşan Türkçe ve İngilizce özet (Abstract) bulunmalıdır. Özetin altında bir satır boşluk bırakılarak, en az 3, en çok 5 sözcükten oluşan anahtar kelimeler verilmelidir. 

MS Word programında, Times New Roman yazı karakteri ile 11 punto, 1.15 satır aralığıyla yazılmalıdır. Sayfalar numaralandırılmamalıdır.

Makale metninde paragraf başı yapılmamalı, paragraf araları 1 satır (6ink) boşluk bırakılarak belirginleştirilmelidir (Ofis'te Paragraf-Girinti ve Aralıklar-Aralık-Önce-0, Sonra-6 nk).

Dergimize gönderilecek makalelerde alıntı ve gönderme standartlarına uyulmalıdır. Bu kurallara uymayan çalışmalar, düzeltilmesi için yazarına iade edilecektir.  Metin içinde birkaç cümleyi geçen alıntılar, sağdan ve soldan 1 cm.  içte yazılmalıdır. Makalelerde yararlanılan eserler tam olarak, metnin sonunda yer alacak KAYNAKÇA bölümünde belirtilmelidir. Makale içindeki tablolar, biçimsel olarak aşağıda verilen örneğe benzer şekilde, kendi içeriğinin gerektirdiği biçimde oluşturulacak; tablo başlığı üstte, tablo numarası içerecek şekilde, sola dayalı bold yazılacaktır. Tabloda yer alan bütün bilgiler 9 punto, 1 satır aralığıyla yazılmalıdır. 


Metnin sonunda KAYNAKÇA başlığı altında, atıfta bulunulan kaynaklar soyadına göre sıralanmalıdır. Kaynakça için asılı paragaraf biçimi uygulanmalıdır (Ofis'te Paragraf-Girinti ve Aralıklar-Girinti-Özel-Asılı Paragraf). Kaynakçada yalnızca yazıda gönderme yapılan kaynaklara yer verilmeli ve yazar soyadına göre alfabetik sıra izlemelidir.

Arslan, Ş. (2006). Fıtrat Kavramı Çerçevesinde Eğitimde İnsanın Ne’liği Sorusu. Yayınlanmamış doktora tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Çaplı, B. (2001). “Media Policies in Turkey Since 1990.” Kültür ve İletişim, 4(2): 45-55.

Dergi yazım şablonu için  https://dergipark.org.tr/tr/pub/iisbf/page/5380 tıklayınız.  Şablona uygun olarak gönderilmeyen makaleler yazara iade edilir. 


ETİK SORUMLULUK BEYANI


Toros Üniversitesi IISBF Sosyal Bilimler Dergisi, yayın etiği ile alakalı kurallara bağlılık kapsamında Yayın Etiği Komitesinin (Committee on Publication Ethics – COPE) yayınlamış olduğu etik ilkeler kılavuzunu ve öneri kitapçığını (COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors) temel almaktadır ve derginin tüm paydaşlarından -editörler, hakemler, yazarlar ve yayıncılar- aşağıda yer alan sorumlulukları göz önünde bulundurmasını istemektedir:

Editörlerin Etik Sorumlulukları


• Editörler, eserleri değerlendirirken fikri mülkiyet haklarına riayet etmelidir ve eserin değerlendirme ile yayınlanma süreçlerinin nitelikli ve hızlı ilerlemesi için çaba göstermelidir.
• Eser değerlendirme süreçlerinin işlem basamaklarını açık ve şeffaf olarak yayımlamalıdır.
• Eser değerlendirme ve yayımlama sürecinin nitelikli ve hızlı yürümesini sağlamalıdır.
• Editörler bilimsel değerlendirme esaslarına uygun olarak hakem atamalarını tarafsız bir şekilde yapmalı ve özgür düşünce ortamını temin etmelidir.
• Derginin farklı alanlarda uzman pek çok akademisyeni bir arada bulundurması, editörün de bu akademisyenlere ulaşması ve dergiye davet etmesi yoluyla derginin bilim kurulu havuzunu genişletmesi beklenmektedir.
• Eser sahiplerinin dergide yayın sürecinde işlerini daha kolay hale getirebilmek adına, editörler dergiye ait yazım kurallarını içeren bir listeyi paylaşmalıdır.
• Dergiye gönderilmiş olan eserin değerlendirme süreçlerinde geldiği her basamak, eser sahibi ile paylaşılmalıdır. Eserle ilgili olumlu ya da olumsuz karar verildiğinde, eser sahibi ile bu bilgi detaylıca ve bilimsel açıdan değerlendirilerek paylaşılmalıdır.
• Kör hakemlik ilkesi gereğince, yazar ve hakemlerin isimleri ile bilgileri gizli tutulmalı ve paylaşılmamalıdır.


Hakemlerin Etik Sorumlulukları


• Hakemler kendi çalışma ve uzmanlık alanlarına giren çalışmalarda hakemliği kabul etmelidir. Değerlendirilmenin etkin ve doğru yapılabilmesi adına hakemlerin yetkinliklerine güvendikleri eserler için hakemliği kabul etmesi oldukça önemlidir.
• Kör hakemlik ilkesi gereğince hakemler kimliklerini gizli tutmalıdır. Ayrıca hakemlerin, değerlendirmeye aldıkları eserlerin sahipleri hakkında bilgiye ulaşmamaları gerekmektedir; aksi takdirde sahipleri hakkında bilgi sahibi oldukları eserleri değerlendirmeye almamaları ya da değerlendirmeye alınmış olan esere ilişkin görevi sona erdirmeleri ve editörle derhal iletişime geçmeleri gerekmektedir.
• Değerlendirme sürecindeki aşamalar, verilen süre içerisinde tamamlanmalıdır.
• Hakemlerin değerlendirdikleri eserlere karşı tarafsız ve önyargısız bir bakış açısı ile yaklaşmaları beklenmektedir.
• Değerlendirme sonunda hakemler eserle ilgili bilimsel ve açıklayıcı bir dille hazırladıkları değerlendirme raporunu editörle paylaşmalıdır.


Yazarların Etik Sorumlulukları


• Yazarın gönderdiği eser daha öncesinde başka bir dergide yayınlanmamış olmalıdır ve eserin benzerlik oranının Toros Üniversitesi IISBF Sosyal Bilimler Dergisi tarafından belirlenmiş oranın üzerinde olmaması gerekir.
• Eserlerin özgünlüğünün tespiti adına Toros Üniversitesi IISBF Sosyal Bilimler Dergisi yazarlardan benzerlik raporu istenebilmektedir. Eserlerden beklenen benzerlik oranı %20’nin üstünde olmamalıdır.
• Derginin editör kurulu, yayın sürecinde yazarlardan belge, bilgi vs. isteyebilmektedir; yazarın istenilen her türlü verileri sağlaması gerekmektedir.
• Yazar(lar)ın, yayın sürecinde kör hakemlik usulü gereği ve tarafsız değerlendirme yapılabilmesi için kimliklerini gizli tutması gerekmektedir.
• Yazarın yayın sürecinde eserde fark ettiği bir hata ya da düzeltme gerektiren bir durum var ise bunu derhal dergi editörüne bildirmesi beklenmektedir.
• Eserin paydaşları olan birden çok yazar arasında mevcut ya da olası bir çıkar çatışması var ise bunun editöre bildirilmesi gerekir.


Yayıncının Sorumlulukları


• Toros Üniversitesi IISBF Sosyal Bilimler Dergisi, açık, elektronik ve ücretsiz olarak erişim sağlar. Derginin tüm paydaşları yayıncıdan bağımsızdır ve yayın ile alakalı tüm süreçler yayıncıdan bağımsız bir şekilde yürütülür.
• Dergiye akademik yayını ile katkı sunan tüm paydaşların fikri mülkiyet hakları Toros Üniversitesi IISBF Dergisi tarafından saklı tutulur.


Yayın Süreci


Eser sahibi tarafından dergiye gönderilen yayınlar ön kontrol aşamasında dergi şablonuna uyumu, benzerlik oranı ve dergi konusu/kapsamına uygunluğu bakımından değerlendirilir. Editörler bu aşamada kabul ya da ret kararı alabilir; ayrıca eser sahibi yayınını bu aşamada geri çekebilir.
Ön kontrollerden geçen eser, yayın değerlendirme aşamasına alınmaktadır. Eser en az 2 hakem tarafından değerlendirmeye alınır. Hakem değerlendirmeleri sonucunda eser sahibi 15 gün içerisinde gerekli düzeltmeleri yapması gerekmektedir ayrıca gerekçe göstermek koşuluyla yazar düzeltme yapmama hakkına da sahiptir.
Hakem tarafından verilen düzeltmeleri yapan ve olumlu geribildirim alan eser yayınlanma sürecine alınır. Editörler ve teknik editörler tarafından eser dil bilgisi ve yazım kuralları çerçevesinde yeniden incelenir ve yayım için mizanpaj işlemlerine alınır. Son aşamada eser sahibinden yayım için uygunluk onayı alınır ve yayıma gönderilir.


Eser sahibinin ilk başvurusu ile yayının kabul edilmesi ve yayınlanma süreci 6-12 ay arasında sürmektedir.

Toros Üniversitesi İİSBF Sosyal Bilimler Dergisi'ne gönderilen makalelerin hakem değerlendirme ve yayın süreci için ücret talep edilmemektedir.